Moneda nationala – Euro

Doamne iarta-ma, dar de ce in Romania, care inca nu foloseste ca moneda nationala Euro, suntem facturati in aceasta? Tin de ceva vreme sa scriu acest articol pentru ca nu mai inteleg care ne este Moneda. Leul sigur nu e.

Telefonia mobila – euro. Toate reclamele au preturile in euro, toate pachetele pe care le adaugi abonamentului tau au pret in moneda straina si nimeni nu se sesizeaza. Ai nevoie de hosting pentru site-ul tau, firma iti dau pretul in euro. Mergi la dentist, acesta iti da lista cu preturi. Cate sunt in Lei? Salariile sunt calculate in Euro. Ce naiba se intampla?

Ma astept ca salata verde la piata sa coste echivalentul in moneda europeana. Discutam cu un prieten, care are firma de Hosting. Mi-a spus ca ofera in lei pretul, dar calculat la nivelul Euro din acea zi pentru ca furnizorii lui din afara granitelor presteaza serviciile in aceeasi moneda. A precizat ca este precum o plasa de siguranta.

CNA nu da nici un avertisment posturilor radio si tv pentru folosirea denumirii de RON in loc de Leu. Sunt sigur ca americanii nu spun „1:Hey motherfucker! 30 grams of dope please. 2: 100 USD.” Confuzia care a dus la folosirea celor 3 initiale a trecut. Pe atunci era necesara precizarea tipului de Leu tranzactionat, dar dupa doi ani deja a devenit un „naspa” sau a intrat in uz precum vorba „in p… mea”, care e folosita in loc de virgula de foarte multi compatrioti.

Comentarii Facebook

Un articol de

Om de radio si artist, nu neaparat in aceasta ordine.

6 voci - Moneda nationala – Euro

 1. julz spune:

  trebuie sa ne simtim ca in UE…nuh???multi furnizori sunt din afara tarii si asta ii determina pe toti sa foloseasca euro pentru serviciile pe care ni le presteaza…si eu am lucrat cu produse pe care le aduceam din import si preturile erau calculate la cursul euro din acea zi…nimeni nu se supara….ideea era sa pastram pretul si cand produsul ajungea la client….asha ca trebuie sa ne obisnuim…../:)

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Petru spune:

  se intampla cu mult inaintea intrarii in UE. asa ca nu veni cu scuza asta, da? ;)

 3. sorin spune:

  da da , corect
  cat despre RON ~X(
  pruteanu parca a incercat sa faca ceva pentru a trece la LEU
  dar.. e lupta cu morile de vant
  gata , tre sa ne obisnuim sa cumparam in „roni’, nu in lei

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. ubi spune:

  De ce am impresia ca e o mirare din lipsa de alt subiect? Um? Se intampla chestii normale. Oamenii au inteles de ceva vreme ca leul nu are nici cap nici caoda. Nu ofera stabilitate. Nu reprezinta nimic practic. Asa ca a trebuit gasit un alt element monetar care sa fie coerent… initial a fost dolarul in paralel cu marca. Mai apoi marca a disparut iar fluctuatiile dolarului au cerut o alta plasa de siguranta. Exista deja. Nu prea se avea incredere in dansa, dar what the hack… Era mai de la vecini. Urma sa o adoptam. Si asa am preluat EURO in brate.

  Dupa denominare leul a primit doua sufixe: ROL si RON. Vechi si nou. Negru si Alb. RON a devenit o eticheta lingvistica logica si a devenit MONEDA. E natural. Face parte din evolutia lucrurilor si din gandirea comuna. Poti zice ca face parte din legile care guverneaza socialul. Scurtam, scurtam. Etichetam, etichetam…

  Repet intrebarea la inceput: De ce mi se pare ca e un subiect agatat din lipsa de altceva mai interesant/elevat?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Petru spune:

  ubi, nu imi „indosariez” ideile care-mi vin cap drept elevate sau nu. ma preocupa anumite lucruri in viata, iar cele mai multe au legatura directa cu ea. Ideea de Euro, desi nu am imbratisat oficial moneda, ma deranjeaza pentru ca moneda nationala nu mai este deloc vizibila.

  Ca nu are stabilitate? Total de acord. Poate pentru ca economia e slaba. Nu detin destule informatii din acest domeniu, nu prea ma pricep si tocmai de aceea nu discut idei prea „adanci”.

  Am imbratisat in trecut dolarul si marca. Asa este. Pe atunci nu vedeam preturi in marci. Oamenii isi schimbau leii in aceasta moneda pentru mai multa siguranta financiara, dar aceasta nu era bagata pe gat prin servicii.

  Nu sunt un show de televizune sau radio. Sunt un om cu idei care par unele mai bune decat altele pentru cei care le citesc. Am momente cand gandesc o prostie dar care pentru mine chiar are sens. Te asteptai ca tot ceea ce vezi aici sa fie elevat, interesant pentru tine, sa-ti arate ca exista un om printre multi altii care vede viata total diferit fata de marea majoritate?

  Credeai ca aici ruleaza un film bine regizat ori ca citesti un bestseller? :) Welcome to the real world.

 6. dada spune:

  Hai sa vedem:
  1 s-a introdus euro pentru ca Romania intra in randul tarilor din Uniunea Europeana
  2 este cea mai puternica valuta si cum a zis si ubi era nevoie de o plasa de siguranta si atunci dar si acum
  3 salariul pana in 2012 trebuie sa ajunga la 1200-1500 de euro si tot pana in 2012 moneda nationala va fi schimbata in euro asa ca d-aia toate sunt deja percepute in euro chair daca ni se pare aberant

  Thumb up 0 Thumb down 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>